Waar maken we ons eigenlijk druk om?

Op Nationale Ouderendag vraagt het Nationaal Ouderenfonds massaal aandacht voor ouderen in Nederland. Want voor veel ouderen is het niet meer zo makkelijk om zelf hun wens uit te laten komen. Bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn of niet meer op pad kunnen. Maar waar maken we ons eigenlijk druk om?

Stel je eens voor: zonder rollator kom je buiten de deur niet meer ver. Maar familieleden en vrienden zijn overleden. De buurtsupermarkt heeft zijn deuren gesloten. En de kinderen wonen niet in de buurt. Trouwens, je kinderen val je sowieso niet graag lastig met jouw sores, want zij moeten ook hun eigen boontjes doppen met drukke banen en kleine kinderen. En eigenlijk schaam je je ook een beetje dat je je alleen voelt en dat alles niet meer zo makkelijk gaat als vroeger. Je hebt de wijkverpleger en schoonmaakhulp echt nodig, maar zelfs die zijn vaak te druk voor een kopje koffie.

Gevolgen eenzaamheid

Klinkt dit dramatisch? Dat kan het ook zeker zijn. Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan meestal niet van de ene op de andere dag. Het zijn sluipende processen. En het kan iedereen – rijk of arm, grote stad of dorp, kinderen of alleenstaand – overkomen. De gevolgen voor de gezondheid kunnen desastreus zijn.

Iedere oudere telt mee

1 miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Dat zijn 1 op de 4 ouderen. Goede kans dat ook bij u in de straat een eenzame oudere woont. Het Nationaal Ouderenfonds is ervan overtuigd dat iedere oudere meetelt. Daarom zetten we ons iedere dag, samen met mensen zoals u, in voor ouderen in Nederland die eenzaam, kwetsbaar of verminderd zelfredzaam zijn.

Het Nationaal Ouderenfonds helpt

Het Nationaal Ouderenfonds steunt ouderen. We maken dagelijkse dingen, zoals een boodschapje doen of een uitje maken, weer toegankelijk. We bellen eenzame ouderen voor een luisterend oor, een goed gesprek of een gezellig praatje. En we helpen ouderen, familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals met hun vragen op het gebied van ‘ouder worden’.

Help mee: 5 tips

Veel ouderen voelen zich ongewild eenzaam. Misschien kent u wel zo’n oudere maar weet u niet goed hoe u hierover moet beginnen of hoe u kunt helpen? Met onze 5 tips ontdekt u hoe u eenzaamheid bespreekbaar kunt maken en samen met de oudere naar een oplossing kunt zoeken.

Bel gratis 0800 1325 voor hulp

Of misschien voelt u zichzelf eenzaam en wilt u graag een luisterend oor? Bel 0800 1325 (gratis) om te kijken wat het Ouderenfonds voor u kan betekenen. Of kijk op www.ouderenfonds.nl voor meer informatie.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]